Logo

Projeler

* Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlarının Saha Uygulama Yeterliliklerinin Geliştirilmesi Erasmus+ Projesi

Genel Müdürlüğümüzün de paydaşı olduğu, Tehlikeli Madde Güvenlik Kuruluşları Derneği’nin koordinatörlüğünde, İçerik Eğitim Araştırma ve Danışmanlık Ltd. Şti., Pons Seguridad Vial (İspanya) ve The BIT Management Beratung GmbH (AT) (Avusturya) ile Training 2000 (İtalya) ortaklığında yürütülen Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlarının Saha Uygulama Yeterliliklerinin Geliştirilmesi Erasmus+ Projesi (DGSA-FAC), 01/12/2019 tarihinde başlamış olup 30/11/2022 tarihinde sonlanmıştır. Proje ile ilgili bilgilere https://dgsafac.com/tr/home-tr/ web sitesinden ulaşılabilmektedir.

 

Bununla beraber, projenin web sitesinde “e-öğrenme platformu” başlığı altında (https://dgsafac.com/tr/egitim-materyalleri) TMGD’ler için pratik eğitim sunumları mevcuttur. Ayrıca, web sitesinde “Proje Hakkında>Çıktılar>Çıktı 4” adresinde (https://dgsafac.com/wp-content/uploads/2022/11/DGSA_IO4_Guidelines_TR.pdf) saha çalışmaları konusunda kullanılabilecek bir rehber kitapçık da kullanıma açılmıştır. 

* Bozulabilir Gıda Maddelerinin Taşınmasında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın Kurumsal Kapasitesinin Güçlendirilmesi AB Projesi

“Bozulabilir Gıda Maddelerinin Taşınmasında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının Kurumsal Kapasitesinin Güçlendirilmesi” projesi, Türkiye’nin taşımacılık alanında uluslararası norm ve standartları benimseyerek bozulabilir gıda maddelerinin taşınmasını güvenli hale getirmeyi amaçlayan ve ülkemizin Avrupa Birliğine entegrasyonu açısından önem taşıyan bir projedir.

AB üye adayı olan ve gıda üretiminde önemli bir rol oynayan Türkiye, gıda endüstrisini güvence altına almak ve gıdaların kalitesini korumak için ilgili uluslararası düzenlemeleri dikkatle takip etmekte ve uygulamaktadır.

Bozulabilir gıda taşımacılığı alanında, soğutma yöntemlerinin ve ekipmanlarının geliştirilmesiyle birlikte taşıma işlemi daha uzak mesafelere gerçekleştirilmeye başlanmış ve böylece küresel gıda endüstrisinin hacmi de önemli ölçüde büyümüştür. Sıcaklığa duyarlı ürünlerin orijinal kalite standartlarında (bozulmamış olarak) nihai tüketiciye ulaştırılmaları yalnızca işin ticari ayağını ilgilendirmekle kalmayıp toplumsal sağlığı da ilgilendirmektedir.

Projenin genel amacı; kurumsal ve idari kapasitenin aşamalı olarak geliştirilmesi ile birlikte, ATP'nin uygulanması hususunda Türk mevzuatının AB müktesebatıyla uyumlu hale getirilmesidir. Proje faaliyetinin ana amacı ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının bozulabilir gıdaların taşınması hususundaki yaptırım kapasitesinin güçlendirilmesi, ATP kural ve standartlarının yerel gıda taşımacılığı pazarına potansiyel entegrasyonu esnasında, zayıf ve güçlü yönlerin yanı sıra, Anlaşma kapsamında olmayan yaş meyve ve sebzelerin taşınmasına ilişkin ATP kurallarının uygulanmasına yönelik ortaya çıkan ihtiyaçların değerlendirilmesidir. Bu hususta, her iki aşamada da en iyi AB uygulamalarına dayalı olarak ürünlerin sorunsuz taşınması, uygulama ve yaptırım planları sağlanmalıdır.

Proje’nin başlangıç tarihi 22 Şubat 2021 olup 21 Nisan 2022’de kapanış toplantısıyla başarılı bir şekilde tamamlanmıştır.

Ayrıntılı bilgiye ve Proje çıktılarına https://projectatp.uab.gov.tr/ linkinden ulaşabilirsiniz.